Wat zijn applied games?

Een applied game is – heel kort door de bocht – een game met een doel. Denk aan: informatie overbrengen, gedrag veranderen of (revalidatie)oefeningen en trainingen leuker en beter meetbaar aanbieden. Op deze pagina vindt u een greep uit ons portfolio. In het bijzonder besteden we aandacht aan voorbeelden van applied games voor de zorg en applied games voor professionele training.

Dit zijn de voordelen van applied games:

  • Meer plezier en motivatie door toepassing van spelprincipes
  • Interactieve leervorm, waardoor je als begeleider of onderzoeker ook data van de spelers kunt ontvangen
  • Voor ieder doel (en iedere doelgroep!) is een geschikte spelvorm te vinden

Voorbeelden applied games in de zorg

Herinneringen ophalen in virtual reality: Onderzoek naar vitaliteit en eenzaamheid onder ouderen

Wat doet het met ouderen wanneer zij mooie herinneringen van vroeger opnieuw beleven in een VR-experience? Kan een dergelijke applied game helpen om eenzaamheid te bestrijden en ouderen een duurzame vitaliteitsboost te geven? In samenwerking met Lars Veldmeijer (innovatiespecialist in de zorg- en welzijnssector), Hogeschool NHL Stenden en Stichting Sociaal Goud ontwikkelden we een VR-prototype om beter zicht te krijgen op de toepassingsmogelijkheden van virtual reality binnen de ouderenzorg. Voor zijn onderzoek ontving Veldmeijer in 2019 een scriptieprijs van het Van Welderen Rengersfonds

De eerste versie van onze VR-experience voor ouderen hebben we helemaal toegespitst op Fokke, een oudere meneer die ontzettend behulpzaam was. In de virtual reality game zag hij zijn eigen portretten en foto’s terug. Ook kon hij zappen tussen televisieprogramma’s en radioprogramma’s uit zijn jongere jaren. Dat alles in een vertrouwde omgeving: een ‘retro’-woonkamer geïnspireerd op zijn input en verhalen. Het was ontroerend om te zien hoe Fokke op onze demo reageerde. Hij vond het fantastisch!.

Is een applied game altijd digitaal?

Bordspel over AI (Artificial Intelligence) in de zorg: Gespreksstarter voor zorgprofessionals

Het is een vraag waar veel organisaties mee worstelen: hoe zorg je ervoor dat mensen op de werkvloer pro-actief meedenken over mogelijkheden voor innovatie? Heb je het over de zorg, dan is het van belang dat juist de mensen aan het bed alert zijn op de mogelijkheden die techniek biedt om hun werk makkelijker en beter te maken. Voor het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkelden we een educatief bordspel dat hierbij helpt: AI Hospital. Tijdens het spelen gaan zorgprofessionals via het spel met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie binnen hun werkpraktijk. Enerzijds om deze professionals alert te maken op de mogelijkheden die dit biedt, anderzijds om de angst voor nieuwe technologie weg te nemen. AI Hospital wordt regelmatig ingezet tijdens evenementen als onderdeel van het curriculum AIProHealth.

Applied game laten ontwikkelen

Wie een applied game wil laten ontwikkelen, doet er goed aan een gedegen voorbereiding te treffen. Wat zijn Applied Games? Wie moeten er precies baat hebben bij de game? Hoe ervaren deze beoogde eindgebruikers het vraagstuk dat de game moet oplossen? Welke hardware past het beste bij de doelgroep? En hoe zorg ik ervoor dat de oplossing samenwerkt met bestaande IT-structuren binnen mijn organisatie? Vragen waar – al vanaf het begin – technische denkkracht bij nodig is. Daarom schuiven wij als ontwikkelpartner graag vroeg aan. Regelmatig begeleiden we zelfs het gehele Starttraject, waarin we Design Thinking toepassen om vóóraf zicht te krijgen op alle belangrijke kaders. Dit verkleint de risico’s tijdens het ontwikkelproces, zeker wanneer het om een technische innovatie gaat.

Johan van der Meulen

Wil je op een innovatieve manier een probleem oplossen, maar heb je nog geen idee hoe? Yes! Helemaal goed. Dat geeft ons namelijk de kans om vanaf het begin mee te denken. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek met Johan. Kost niks, maakt een heleboel duidelijk!

Johan van der Meulen