Applied games als trainingsgame
Applied games lenen zich erg goed voor trainingsdoeleinden. Wanneer spelers kunnen opgaan in de ervaring, beklijft informatie beter en is het eenvoudiger om gemotiveerd te blijven.Trainen met een applied game biedt ook uitkomst wanneer de te oefenen situatie lastig in de ‘echte wereld’ te simuleren is.
De voordelen van trainen met games
- Actieve en motiverende werkvorm
- Veilige manier om met onveilige of zeldzame situaties te oefenen
- Maakt individueel en op een eigen moment trainen mogelijk (los van groepssetting, beschikbaarheid trainer etc) .
Voorbeelden van trainingsgames
Reanimatieprotocollen oefenen in VR Training voor zorgprofessionals
Voor zorgprofessionals is het belangrijk dat zij in stressvolle situaties geroutineerd en volgens protocol kunnen handelen. Daarvoor is uiteraard herhaling en oefening nodig. Maar niet iedere situatie laat zich eenvoudig nabootsen voor trainingsdoeleinden. Met een dergelijk vraagstuk klopte het Medisch Centrum Leeuwarden bij ons aan. Zij wilden een VR-training ontwikkelen waarmee professionals individueel – op ieder passend moment – kunnen oefenen met de handelingen die komen kijken bij het reanimeren van een pasgeboren baby.
Het eerste prototype van deze VR-training is recent opgeleverd. Initiator van het project en kinderarts bij het MCL Marije Peters die direct de Innovation Challenge van OOR-NO in de wacht sleepte. De komende tijd wordt de VR-training getest en wordt er nagedacht over doorontwikkeling.
Ondermijning leren herkennen met een game: Training voor politiemedewerkers via de laptop
Is er van buitenáf te herkennen of er in een bepaald gebouw drugs worden vervaardigd? Om deze vraag draait de Ondermijningsgame voor politieagenten. Als speler kies je een speellocatie op de kaart en krijg je de opdracht om een aantal ‘plussen’ (signalen die duiden op ondermijning) te zoeken. De successen worden opgeslagen. Zijn er signalen waar de speler nog moeite mee heeft? Het spel genereert op basis van de voorgaande score een nieuw level, met nog te ontdekken ‘plussen’ die zich steeds op andere plekken bevinden.
Technisch was deze vorm van adaptiviteit best een uitdaging. We moesten hiervoor een speciaal ‘dynamic content delivery system’ ontwikkelen dat elementen in wisselende volgordes op wisselende locaties weergeeft, zodat het spel uitdagend blijft en zich aanpast aan het niveau van de speler. Met behulp van dit systeem kunnen agenten – individueel en zo vaak als nodig – trainen met een situatie die in de echte wereld lastig te simuleren is.
Applied games als trainingsgame
Johan van der Meulen
Wil je op een innovatieve manier een probleem oplossen, maar heb je nog geen idee hoe? Yes! Helemaal goed. Dat geeft ons namelijk de kans om vanaf het begin mee te denken. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek met Johan. Kost niks, maakt een heleboel duidelijk!