Wat is exergaming?

Een speciaal type applied game is de ‘exergame’. Dit zijn games die in het bijzonder gericht zijn op het stimuleren en registreren van beweging. Ze worden vaak ingezet in de context van zorg, fysiotherapie en revalidatie en hebben een positief effect op de therapietrouw. In combinatie met een bewegingssensor bieden dit soort games bovendien de mogelijkheid om data over de voortgang te generen en het behandelplan steeds beter toe te spitsen op de behoeften van de patiënt. Ook wanneer de oefeningen thuis gedaan worden.

Dit zijn de voordelen van exergames:

  • Meer plezier en motivatie door toepassing van spelprincipes
  • Interactieve leervorm, waardoor je als begeleider of onderzoeker ook data van de spelers kunt ontvangen
  • Voor ieder doel (en iedere doelgroep!) is een geschikte spelvorm te vinden

Exergame met bewegingssensor in de zorg

Valpreventietraining met de Schaatsgame: Sensorgame voor de zorg

Een heel sprekend voorbeeld van de kracht van applied gaming: de Schaatsgame. In 2013 ontwikkelden wij deze exergame in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het doel: ouderen vaker en beter laten oefenen met hun balans, zodat de kans op een val kleiner wordt. Dit soort balanstraining vereist heel specifieke bewegingen die – eerlijk is eerlijk – al snel wat saai zijn. Samen met onderzoekers Claudine Lamoth en Mike van Diest ontwikkelden wij een exergame met bewegingssensor die gemakkelijk in te zetten is in de thuissetting, de motivatie van cliënten spelenderwijs op peil houdt en de behandelaar inzicht geeft in de voortgang en verbeterpunten.

De Schaatsgame werkt samen met de Kinect bewegingssensor en een televisiescherm. De speler staat voor het scherm en wordt uitgedaagd wakken te ontwijken tijdens een schaatstochtje in een mooie natuuromgeving. Om de wakken te ontwijken moet de speler precies de bewegingen maken die de balans verbeteren. Ouderen hielden de oefeningen langer vol dan gevraagd en – niet onbelangrijk – beleefden veel plezier tijdens het spelen.

Balanstraining na een beroerte: Sensorgame voor de zorg

Eveneens een voorbeeld van de potentie van sensor games voor de zorg: ‘HEROES’, een exergame die samenwerkt met de Intel Realsense Processor. Deze game is eveneens gericht op balanstraining, ditmaal specifiek bedoeld voor mensen die herstellende zijn van een beroerte. In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Twente hebben we een prototype ontwikkeld om een aantal belangrijke zaken in kaart te brengen: wat deze patiëntengroep nodig, welke gameplay sluit aan bij de benodigde bewegingen en welke data kunnen en willen we – via de sensor – ophalen voor de behandelaar?

Exergame met virtual reality

Herstel na IC-opname: VR-game met infraroodsensor

Het herstel na een opname op de Intensive Care is lang en zwaar. Voor Medisch Centrum Leeuwarden aanleiding om te investeren in innovatie: hoe kunnen we met nieuwe benaderingen patiënten zo goed mogelijk ondersteunen bij het herstel na een IC-opname? Binnen deze ambitie startte Lise Beumeler (Rijksuniversiteit Groningen) een onderzoek naar de rol die gaming kan vervullen binnen deze opgave. Dat begint uiteraard helemaal bij het begin: wat voor hardware is geschikt voor deze (kwetsbare) patiëntengroep? Samen met Lise gingen we voor een pragmatische aanpak: we lieten zowel zorgprofessionals als herstellende patiënten verschillende soorten games en hardware uitproberen. Tegen de verwachting in, bleek dat virtual reality bij deze doelgroep effectief de focus verlegde van ‘revalideren’ naar ‘spelen’ – de virtuele werkelijkheid als welkome afwisseling op het veeleisende revalidatietraject.

De nieuwste generatie VR-brillen biedt allerlei mogelijkheden voor het combineren van bewegen en spelen, doordat er in de bril ook een infraroodcamera is verwerkt. Dit maakt het mogelijk om – zoals in de revalidatie game het geval is – de handbewegingen van de brildrager nauwkeurig te volgen. De vereiste therapie-oefeningen vormden we om tot een puzzelspel in virtal reality: spelers zitten in een gezellige woonkamer en bewegen hun handen en armen om puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Het prototype heeft verschillende niveaus en kan zelfs al tijdens het verblijf op de IC ingezet worden. Luister hier naar een podcast met Lise..

Johan van der Meulen

Wil je op een innovatieve manier een probleem oplossen, maar heb je nog geen idee hoe? Yes! Helemaal goed. Dat geeft ons namelijk de kans om vanaf het begin mee te denken. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek met Johan. Kost niks, maakt een heleboel duidelijk!

Johan van der Meulen